Dünya Literatürüne Bir Yeni Diyatome Türü: Craticula Anatoliana

Dünya Literatürüne Bir yeni DİYATOME türü: Craticula anatoliana

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cüneyt Nadir SOLAK’ın, doktora öğrencisi Elif Yılmaz, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Nesil ERTORUN, Rzeszow Üniversitesi (Polonya)’nde görevli Dr. Lukasz PESZEK ve doktora öğrencisi Mateusz RYBAK ile birlikte yürüttükleri çalışmayla Dünya literatürüne 1 yeni diyatome türü (Craticula anatoliana) ile katkı sağlanmıştır.

Yeni türün elde edildiği Acıgöl (Nar Gölü), Aksaray İline 45 km uzaklıkta, acısu özelliğe sahip volkanik bir göldür.

Craticula anatoliana, ülkemizde bulunmuş bu cinse ait ilk türdür. Böylece ülkemiz Tatlısularından tanımlanmış tür sayısı 9 a yükselmiştir (Clipeoparvus (1), Entomoneis (1), Luticola (3), Rhopalodia (1), Surirella (1) ve Nitzschia (1)). Ancak araştırmacıların şimdiye kadar yaptıkları gözlemlemeler, bu bölgedeki benzer özelliklere sahip diğer göllerde literatüre kazandırılacak daha fazla tür olduğu ve bu konuda daha fazla araştırmanın yapılması gerektiği yönündedir.

Etimolojik açıdan, Craticula anatoliana, Nar Gölü’nün İç Anadolu Bölgesi’nde yer almasından dolayı Anadolu’ya atfedilmiştir.

Çalışmanın detayı: https://www.biotaxa.org/Phytotaxa/article/view/phytotaxa.472.3.2

Son Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2021, Salı